CIASTO BANANOWE

Najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo smakuje dzieciom.


Składniki na małą foremkę keksową:
85 g masła (lub 1/2 szklanki oleju)
100 g cukru (dałam 90g)
2 jajka
200 g mąki pszennej tortowej 
szczyptę soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 średnie banany 
1/2 paczki cukru waniliowego 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp 160 C. Przygotowujemy małą foremkę keksową. Banany dusimy widelcem. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę  przesiewamy przez sito. Do masy jajecznej dodajemy na przemiennie utarte banany i przesiane składniki oraz szczyptę soli. Mieszamy aż do połączenia składników.
Ciasto wlewamy do formy.
Piekłam przez 36 min - termoobieg ( najpierw 20 min dół a pozostałe 16 min góra/dół) albo pieczemy do momentu aż włożony patyczek do ciasta będzie suchy.
Zaraz po upieczeniu wyjmujemy z formy, aby ostygło. Studzimy na metalowej kratce. 

autor: program kulinarny, zmodyfikowałam

Komentarze

Popularne posty