CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCEM
Jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe to nie mam do nich szczęścia. Próbuję, szukam, eksperymentuję i jest mam ciasto, które się udało i do tego wybornie smakowało. Tydzień później upiekłam je ponownie z jabłkami.
Składniki:
Ciasto
3 szklanki mąki tortowej
40 g drożdży
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
3/4 kostki margaryny
Kruszonka
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
Nadzienie
owoce sezonowe lub z kompotu
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodając 1/3 szklanki mąki, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka, szczyptę soli i aromat waniliowy i wyrabiamy starannie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopioną, ciepłą margarynę. Wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W automacie do chleba:
Wlewamy najpierw składniki płynne a potem sypkie na końcu drożdże. Ustawiamy program wyrabianie i garowanie (u mnie program ciasto na chleb). Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blachę (c.d. jak poniżej).
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, cukier i margarynę łączymy i wyrabiamy do sypkości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę, nakładamy owoce i posypujemy kruszonką. I odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto wkładamy do średnio gorącego piekarnika.
Pieczemy w temp. 170*C przez 30-40 min.
autor: przepis rodzinny
Komentarze