KAWA MROŻONA Z NUTKĄ CZEREŚNIOWĄ
Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów, w którym połączyłam kawę z owocem. Właśnie taką kawę serwuję znajomym ciepłe letnie dni. Lecz można ją także przygotować o każdej porze roku w bardzo prosty sposób, zastępując świeże czereśnie tymi z kompotu.
Składniki na 2 kawy:
300 g czereśni
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
odrobina mleka (według uznania)
4 kostki lodu
150 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru (według uznania)
Sposób wykonania:
Kawę rozpuścić w ciepłej wodzie i dosypać cukier. Pozostawić do wystygnięcia. Wydrylować czereśnie. Cukier wymieszać z wodą i wstawić w małym garnku, delikatnie podgrzać (ok 2 minut). Następnie wrzucić wydrylowane czereśnie podgrzewając na wolnym ogniu ok 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Letnie owoce zmiksować. Ubić kremówkę z cukrem pudrem.
Sposób serwowania:
Całość umieszczamy w dwóch wysokich szklankach.
Na dnie naczynia umieszczamy owoce. Zalewamy kawą i dolewamy odrobinę mleka. Wrzucamy pokruszony lód (delikatnie 1 raz zamieszać). Całość dekorujemy bitą śmietaną.
autor: pomysł własny
Komentarze