wtorek, 31 lipca 2012

SYPANY JABŁECZNIK

 Jak zawarłam w podtytule jest naprawdę prosty i do tego szybki w wykonaniu, nawet dla początkujących. Ja mimo kilkunastu lat doświadczenia w kuchni, uwielbiam go zarówno przyrządzać jak i jeść. Jeszcze lepszy jest na drugi dzień, oczywiście jeżeli wam zostanie. Wspaniale smakuje na ciepło z lodami lub/i bitą śmietaną. Trudno się od niego oderwać.



Składniki:
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszki manny lub bułki tartej
1 szklanka mąki
3/4 kostki margaryny
6-7 średniej wielkości jabłek
cynamon do smaku

Wykonanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach lub drobno kroimy. Sypkie składniki łączymy razem w misce. Na spód tortownicy (o średnicy 26 cm) lub prodiża sypiemy 1/3 części sypkich składników, na to kładziemy połowę jabłek. Czynność tę powtarzamy. Na końcu całość zasypujemy ostatnią warstwą sypkich składników. Możemy do smaku oprószyć cynamonem. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry margarynę. 

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. ok 170*C przez 50 min.
lub w prodiżu ok. 45 min.
Wypiek jest gotowy gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy

Gotowy jabłecznik podajemy na ciepło z lodami i bitą śmietanę.










1 komentarz:

pyrka pisze...

Takiego maila otrzymałam wraz ze zdjęciamy wykonanego jabłecznika. Dziękuję Panu Pawłowi K za maila.
"Dziekujemy za pyszne przepisy kulinarne, Dorota własnie zrobiła u nas to pieczywo co jest ujęte na fotkach, i nawet dziwiła się ONA - córa,że b. dobry jablecznik - i to bez jaj. żadnego jaja nie włożyły i na drugi dzień to był wprost cudowny swoim smakiem na prawde i to idzie szybko zrobioć tymi składnikami podanymi. Jeszcze raz b. dziękujemy za pyszne przepisy smakołyków."