CIASTO NA MAŚLANCE

 Bardzo prosty przepis na wykonanie smacznego i efektywnego ciasta. Doskonale smakuje w połączeniu z jabłkami i śliwkami jednocześnie. Istotne jest to, aby składniki na placek mieszać łyżką a nie za pomocą miksera. Ważne jest także, by maślanki nie zastępować jogurtem czy kefirem bo ciasto może się nie udać (sprawdziłam).


Składniki:
2 jajka
1 szklanka cukru - niepełna
1/2 szklanki oleju
1 szklanek maślanki
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej   

Wierzch:
dowolne owoce do wyboru ( wiśnie, czereśnie, morele, jabłka)
kruszonka
wiórki kokosowe
migdały w płatkach
Wykonanie:

Najpierw mieszając łyżką łączymy ze sobą sypki składniki, a następnie dodajemy maślankę, olej i jajka.
Całóść wlewamy na średniej wielkości blechę. Na cieście układamy owoce. Posypijemy kruszonką, wiórkami kokosowymi oraz migdałami w płatkach.

UWAGA: Nie używamy miksera

Pieczemy 30 min w temp. ok 180*C. 

autor: otrzymane drogą pantoflową


Komentarze

Popularne posty