wtorek, 17 lipca 2012

DESER TRUSKAWKOWY Z BEZAMI

Inspiracją do stworzenia tego deseru stała się słynna "Beza Pawłowej". Deser można szybko przyrządzić przed przybyciem gości i polać go dowolnym likierem lub sosem.


Składniki na 4 porcje 

300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
70 g bezów 
30 dkg truskawek lub czereśni
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 

Sposób wykonania:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek lub czereśnie wydrylować. Wybrany owoc zmiksować. Ubić śmietanę na końcu dodać cukier. 2/3 śmietany przekładamy na przemian z pokruszonymi bezami i sosem owocowym w kolejności: śmietana, bezy, sos owocowy. Czynność powtarzamy aż do zużycia tej porcji śmietany. Pozostałą 1/3 części śmietany mieszamy z kawą i kładziemy na nasz deser. Dekorujemy według uznania.



autor: pomysł własny







Brak komentarzy: