sobota, 4 sierpnia 2012

CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM

Czasami brak jest czasu na misterne przygotowanie ciasta i można pójść na skróty korzystając z gotowego rozwiązania. Wystarczy kupić ciasto francuski i dowolnie je nadziewać zarówno na słodko jak i słono. A ponieważ jestem fanką m.in ciast i ciasteczek z budyniem dlatego nadziałam nim ciasto francuski.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 łyżki cukru

Wykonanie:

Przygotowujemy budyń. Ciasto rozwijamy i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Możemy je jeszcze rozwałkować (wtedy ciasteczka mniej się kruszą). Dzielimy na dowolnej wielkości kwadraty (podzieliłam na 12 ). Na każdy kwadrat nakładamy niepełną łyżkę budyniu. Po czym zamykamy ciasto tworząc trójkąt. Gotowe ciastka układamy na blasze. Smarujemy po wierzchu wodą.

Pieczmy przez ok. 20 min w temp. 180*C

Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem

 RADA:
1.Gotowe nadziane kwadraty ciasta francuskiego lepiej się skleją kiedy przed ich zamknięciem brzegi posmaryjemy wodą.
2. Przy sklejaniu ciastek możemy posłużyć się widelcem. Aby ciasto nie przyklejało się do widelca warto go zwilżyć wodą.

autor: pomysł własny


5 komentarzy:

Tyna pisze...

Czasem przydają się takie proste patenty:) Pycha!

pyrka pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
pyrka pisze...

To tak jak w życiu, czasem najprostrze rowiązania okazują się dobre.

Anonimowy pisze...

ZAPRASZAM DZIEWCZYNY NA PIESZCZOTY STÓP Z WĄCHANIEM I CAŁOWANIEM W WIEKU 20 19 18 22 21 23 LATA W BIAŁYCH SKARPETKACH DZIEWCZYNY JUTRO W NOWYM SĄCZU NA ULICY NADBRZEŻNEJ 77 PRZY WEJŚCIU NA BASEN DARMOWY MASAŻ ZAPRASZAM

Anonimowy pisze...

W TEN PONIEDZIAŁEK O 11:20 PRZY WEJŚCIU NA BASEN NADBRZEŻNA 77 O 11:20 POTRZEBNE SA BIAŁE SKARPETKI DO TEGO MASAŻU Z WĄCHANIEM I CAŁOWANIEM I Z PIESZCZOTAMI