CIASTO FRANCUSKIE Z BUDYNIEM
Czasami brak jest czasu na misterne przygotowanie ciasta i można pójść na skróty korzystając z gotowego rozwiązania. Wystarczy kupić ciasto francuski i dowolnie je nadziewać zarówno na słodko jak i słono. A ponieważ jestem fanką m.in ciast i ciasteczek z budyniem dlatego nadziałam nim ciasto francuski.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 i 1/2 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotowujemy budyń. Ciasto rozwijamy i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Możemy je jeszcze rozwałkować (wtedy ciasteczka mniej się kruszą). Dzielimy na dowolnej wielkości kwadraty (podzieliłam na 12 ). Na każdy kwadrat nakładamy niepełną łyżkę budyniu. Po czym zamykamy ciasto tworząc trójkąt. Gotowe ciastka układamy na blasze. Smarujemy po wierzchu wodą.
Pieczmy przez ok. 20 min w temp. 180*C
Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem
1 i 1/2 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotowujemy budyń. Ciasto rozwijamy i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Możemy je jeszcze rozwałkować (wtedy ciasteczka mniej się kruszą). Dzielimy na dowolnej wielkości kwadraty (podzieliłam na 12 ). Na każdy kwadrat nakładamy niepełną łyżkę budyniu. Po czym zamykamy ciasto tworząc trójkąt. Gotowe ciastka układamy na blasze. Smarujemy po wierzchu wodą.
Pieczmy przez ok. 20 min w temp. 180*C
Gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem
RADA:
1.Gotowe nadziane kwadraty ciasta francuskiego lepiej się skleją kiedy przed ich zamknięciem brzegi posmaryjemy wodą.
2. Przy sklejaniu ciastek możemy posłużyć się widelcem. Aby ciasto nie przyklejało się do widelca warto go zwilżyć wodą.
autor: pomysł własny
Komentarze