CIASTO Z CUKINIĄ
Dostałam cukinie więc zaczęłam wertować po książkach i internecie w poszukiwaniu jej wykorzystania. Na słono przyrządzam pod wieloma postaciami ale jeszcze nigdy nie jadłam jej w cieście na słodko. Okazało się super. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, daje złudzenie jakby miało zakalec, takie uwielbiam.
Do tego ciekawy zielonkawy kolor ciasta. Niby proste ale ma to coś podobnie jak ciasto bananowe.
Składniki:
1 średnia cukinia
3 jajka
1 średnia cukinia
3 jajka
1 szklanki cukru (niepełna)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki oleju
2 szkalnaki mąki
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki, daktyle (w dowolnej ilości)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki oleju
2 szkalnaki mąki
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, dodając stopniowo olej. Łączymy z cukinią i cynamonem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą , dodajemy bakalie, mieszamy z ciastem.
Piekłam w foremce keksowej w temp. 180*C przez około 55 minut.
autor: znalezione w internecie, zmodyfikowałam.
Komentarze
tyle, że mi zawsze wychodzi jakieś ciemniejsze xd
Pozdrawiam,
Karmel-itka!