SERNIK KAWOWY
Sernik ma różna oblicz a oto jedno z nich. Idealne dla wielbicieli kawy. Nic dodać nic ująć.
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki na spód:
160 g herbatników (czekoladowych)
60 g masła, wyjąć wcześniej z lodówki
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
Wykonania:
Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć. (mój sposób-ciastka wrzucam do foliowego woreczka i kruszę za pomocą wałka do ciasta). Następni połączyć z masłem i kawą.
Całość wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, przyciskając dłonią do dna.
Składniki na masę serową
800 g twarogu półtłustego (wykorzystałam gotowy z wiaderka)
50 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1/2 budyniu śmietankowego
4 duże jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
4 łyżki kakao
1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
Śmietanę lekko podgrzewamy i w niej rozpuszczamy kawę. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy twaróg, miksujemy. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Wbijamy pojedynczo jajka-krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy wystudzoną śmietanę z kawą, kakao i budyń. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Masę wlewamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150-160*C
Sernik pozostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie jest gotowy do podania.
Miałam okazję trochę sernika zamrozić, smakował jeszcze lepiej i bardziej kawowo.
autor: znalezione w internecie, trochę zomdyfikowany.
800 g twarogu półtłustego (wykorzystałam gotowy z wiaderka)
50 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1/2 budyniu śmietankowego
4 duże jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach)
4 łyżki kakao
1/2 szklanki słodkiej śmietany 18%
Śmietanę lekko podgrzewamy i w niej rozpuszczamy kawę. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy twaróg, miksujemy. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Wbijamy pojedynczo jajka-krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy wystudzoną śmietanę z kawą, kakao i budyń. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Masę wlewamy na ciasteczkowy spód.
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150-160*C
Sernik pozostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie jest gotowy do podania.
Miałam okazję trochę sernika zamrozić, smakował jeszcze lepiej i bardziej kawowo.
autor: znalezione w internecie, trochę zomdyfikowany.
Komentarze