CIASTO Z MUSEM DYNIOWYM dla alergika
Ciasto idealne dla alergika będącego na diecie bezmlecznej. Niewielka ilość drożdży sprawia, że ciasto delikatnie wyrasta i ma ten niezwykły żółty kolor. Ma jeszcze jedną zaletę jest delikatnie słodkie.
albo
P.S. Podaję wersję również dla osób nie uczulonych na białko.
Zamiast wody dodajemy mleko oraz 1 jajko + 50 g mąki przennej.
Składniki:
30 g drożdży
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
szczypta soli
4 czubate łyżki gęstego przecieru dyniowego
1/3 szklanki oleju
tłuszcz do nasmarowania formy
Wykonanie:
Drożdże roztrzepujemy z łyżką mąki, łyżką cukru, 2 łyżkami wody. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiewamy, wlewamy rozczyn, pozostały cukier, sól, przecier dyniowy, wodę i olej. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ręki ( jeżeli się klei można dodać trochę więcej mąki). Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce.
albo
W automacie do chleba: najpierw wrzucamy składniki płynne, potem sypki na końcu pokruszone drożdże. Ustawiamy program: ciasto na chleb (wyrabianie i garowanie) wyciągamy je jednak przed czasem kiedy podwoi swoją objętość. Gdy jest zbyt rzadkie można dosypać mąki.
Wyrośnięte ciasto nakładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy na jakieś 30 min.
Pieczmy w temp.170*C ok. 50-55 min
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem lub polewą czekoladowa.
P.S. Podaję wersję również dla osób nie uczulonych na białko.
Zamiast wody dodajemy mleko oraz 1 jajko + 50 g mąki przennej.
autor: odnalezione w prasie, zmodyfikowany
Komentarze