środa, 26 września 2012

DOMOWY BUDYŃ KAKAOWO - KAWOWY

Nie potrzeba zaraz kupować gotowego budyniu, ale zrobić go w wersji bez E-dodatków. Ja go do dzisiaj uwielbiam, może dlatego, że deser ten przyrządzał mój tata. Bardzo często go serwował, a ja bez opamiętanie wylizywałam aż do samego dna. Ma w sobie coś szczególnego, nie spotykany charakterystyczny smak i zapach, którego się nie zapomina. Ja, po latach przepis urozmaiciłam o kawę, która nadaje mu jeszcze ciekawszy smak ale jest ona dodawana w wersji dla dorosłych.


Składniki:

4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kakao
(1 łyżeczka-płaska kawy rozpuszczalnej)

Wykonanie: 

Kakao (+ kawę) wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier oraz 1/2 szkalanki mleka i zagotowujemy. Pozostałe zimne mleko łączymy z mąką i wlewamy powoli do wrzącego kakao, ciągle miaszamy, aż do momentu zagotowania. Gorący budyń wlewamy do salaterek. Pozostawiamy do ostygnięcia



autor: zapiski z mojego zeszytu.




7 komentarzy:

Anula pisze...

Oj jaki pyszny budyń, koniecznie muszę zrobić. Kisiel już robiłam okazał się rewelacyjny

Lovelykate pisze...

Nigdy nie próbowałam robić domowego budyniu (takiego nie z paczki), ale musze się przekonać i spróbować :)

Aneta Wojciechowska pisze...

o proszę, u mnie na blogu dzisiaj też domowy budyń :) myślę, że warto robić je samemu - w końcu zajmuje to mniej więcej tyle samo czasu, co przygotowanie budyniu z proszku. a smak jest o wiele lepszy :)

Basia pisze...

Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
Pozdrawiam serdecznie!

Ola pisze...

taki domowy to świetna sprawa moim zdaniem :) lepszy niż te instanty

pyrka pisze...

Całkowiecie się z tobą zgadzam:-)

pyrka pisze...

Dziękuję za dotychczasowe komentarze. Gorąco pozdrawiam:-)