DOMOWY BUDYŃ KAKAOWO - KAWOWY
Nie potrzeba zaraz kupować gotowego budyniu, ale zrobić go w wersji bez E-dodatków. Ja go do dzisiaj uwielbiam, może dlatego, że deser ten przyrządzał mój tata. Bardzo często go serwował, a ja bez opamiętanie wylizywałam aż do samego dna. Ma w sobie coś szczególnego, nie spotykany charakterystyczny smak i zapach, którego się nie zapomina. Ja, po latach przepis urozmaiciłam o kawę, która nadaje mu jeszcze ciekawszy smak ale jest ona dodawana w wersji dla dorosłych.
Kakao (+ kawę) wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier oraz 1/2 szkalanki mleka i zagotowujemy. Pozostałe zimne mleko łączymy z mąką i wlewamy powoli do wrzącego kakao, ciągle miaszamy, aż do momentu zagotowania. Gorący budyń wlewamy do salaterek. Pozostawiamy do ostygnięcia
Składniki:
4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kakao
(1 łyżeczka-płaska kawy rozpuszczalnej)
Wykonanie:
Kakao (+ kawę) wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier oraz 1/2 szkalanki mleka i zagotowujemy. Pozostałe zimne mleko łączymy z mąką i wlewamy powoli do wrzącego kakao, ciągle miaszamy, aż do momentu zagotowania. Gorący budyń wlewamy do salaterek. Pozostawiamy do ostygnięcia
autor: zapiski z mojego zeszytu.
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie!