środa, 26 września 2012

DYNIA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Mój drugi eksperyment z użyciem ciasta francuskiego. Tym razem na słono i to nadziane dynią.
Zrobiłam je na obiad, ale równocześnie pasuje doskonale na podwieczorek czy kolację. Na zimno też można zjeść zabierać na wykłady czy do pracy.
 
 

Składniki:
 
1 opakowanie ciasta francuskiego
7-8 łyżek startej dyni lub musu z dyni
1 kiełbasa (typu śląska)
1 jajko
2 łyżki sera feta 
sól
pieprz

Wykonanie:
 
Do miski wrzucamy dynię, dodajemy 1/2 roztrzepanego jajka, sól, pieprz do smaku i całość mieszamy. Kiełbasę kroimy w kostkę. Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części. Na środku każdej z nich nakładamy nadzienie dyniowe, kiełbasę i kawałeczki sera feta.
 
Każdy kawałek ciasta francuskiego zamykamy w trójkąt sklejając ciasto.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp.180*C przez około 20 minut.


Jak ułatwić sobie prace z ciastem francuskim, znajdziesz w zakładce PORADNIK.
 

autor: pomysł własny.


1 komentarz:

Ania pisze...

Wersji z dynią jeszcze nie robiłam, ale na pewno zrobię, bardzo lubię ciasto francuskie, w lidlu znalazłam nawet wersję light:)