DYNIA Z POMIDORAMI

Czasami przychodzi moment, że nie chce się szukać w książkach czy w internecie przepisów, a trzeba od ręki zrobić obiad. Wystarczy rozejrzeć się po kuchni, by pomysł sam wpadł do głowy. I tak narodziła się potrawka dyniowo-pomidorowa jako dodatek do makaronu, choć ja ją zjadłam samą.


Składniki:
800 g dyni (po obraniu i usunięciu miąższu)
2 pomidory
garść rodzynek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta curry
szczypta imbiru (w proszku)
Wykonanie:
Dynię obrany i oczyszczamy z miąższu. Kroimy drobno lub ścieramy na dużych oczkach.
Olej rozgrzewamy na patelni, następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy rodzynki i po krótkim ich podsmażeniu dodajemy dynię. Dusimy od czasu do czasy mieszając. Gdy dynia zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i imbirem.
Podajemy z makaronem.  
autor: pomysł własny.

Komentarze

Popularne posty