poniedziałek, 17 września 2012

KORBOLOWE SZLEŃSTWO


Najpierw wyjaśnię dla osób z poza województwa wielopolskiego, że mianem korbola określa się dynię (gwara regionalna). U mnie niebawem ruszy akcja dyniowe szaleństwo. Gatunków dyni jadalnej jest co najmniej 6: dynia olbrzymia, piżmowa, blue hubbart, makaronowa, hokkaido, acron. Dynia to fajny materiał do pracy. Niektórzy z niej rzeźbią, piką, podsmażają, zaprawiają. Ja właśnie przyłączając się do tych drugich, przyrządzam dnia i wypieki, które od czterech sezonów robią zawrotną karierę w mojej kuchni.

Ciekawa jestem czy istnieją w innych regionach naszego kraju inne określenia na dynię. Jeżeli tak, to napiszcie o tym w komentarzu do posta.

2 komentarze:

mopswkuchni pisze...

W Łodzi mówi się na nią bania :)

pyrka pisze...

Dzięki za odpowiedź.
To już mamy korbol, bania :-)
Ciekawe czy jeszcze jakieś określenia znajdziemy.