środa, 19 września 2012

CHLEB Z MARCHEWKĄ

Przepis dostałam od mojej siostry. Co o tym chlebie mogę powiedzieć to to, że ma ciekawy żóto-pomarańczowy kolor i jest bardzo dobry. Smakuje wyśmienicie zarówno z wędlinami jak i z serami. Najbardziej do niego pasuje dżem lub marmolada.





Składniki (waga wypieku 1000g)

275 ml wody
500 g mąki
6-8 g drożdży świeżych
1 średnia marchewka (starta na dużych lub średnich oczkach) 
20-30 ml oleju 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru lub miodu 

Wykonanie:

Do pojemnika wlewamy wodę i olej, następnie dodajemy mąkę, sól, cukier/miód, marchewkę i drożdże.
Wstawiamy program chleb zwykły. Gotowe.

autor: od mojej siostry







1 komentarz:

Mijaka pisze...

Już od dawna planowałam zrobić jakiś chleb a ten wygląda naprawdę smakowicie!