poniedziałek, 15 października 2012

PANI SCHARLOTT-ka z płatkami kukurydzianymi

Jest to kolejny przepis z moich poszukiwań i eksperymentów zdrowszych wypieków bez cukru. Miałam okazję kiedyś jeść wspaniały czekoladowy sernik na płatkach kukurydzianych. Postanowiłam zastosować podobny spód w jabłeczniku i to z dodatkiem miodu. Okazało się strzałem w dziesiątkę. Na wierzchu soczyste jabłka, które doskonale komponują się z chrupiącym spodem.




Składniki:

SPÓD
3 szklanki płatków kukurydzianych
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła lub oleju
4 łyżki mąki

NADZIENIE  
3 małe jabłka
1/3 szklanki oleju
2 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7-8 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 2  łyżki orzechów
wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Płatki kukurydziane kruszymy. Łączymy z olejem, miodem i mąką. Dokładnie wyrabiamy masę i wsypujemy na dno blachy lub prodiża. Dociskamy.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka łączymy z olejem, miodem, cynamonem i mlekiem i wyrabiamy jednolitą masę. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i jabłka.
wyrabiamy.

Ciasto nakładamy na gotowy spód.

Pieczemy w temp. 180* C przez około 50 min lub w prodiżu przez około 45 min.



2 komentarze:

Dominika pisze...

ale ciekawe! nie wpadłabym na coś takiego :) bardzo fajny pomysł z tym spodem :)

teenager ;) pisze...

bardzo ciekawy sposób na szarlotkę ;d