PANI SCHARLOTT-ka z płatkami kukurydzianymi
Jest to kolejny przepis z moich poszukiwań i eksperymentów zdrowszych wypieków bez cukru. Miałam okazję kiedyś jeść wspaniały czekoladowy sernik na płatkach kukurydzianych. Postanowiłam zastosować podobny spód w jabłeczniku i to z dodatkiem miodu. Okazało się strzałem w dziesiątkę. Na wierzchu soczyste jabłka, które doskonale komponują się z chrupiącym spodem.
Składniki:
SPÓD
3 szklanki płatków kukurydzianych
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki masła lub oleju
4 łyżki mąki
NADZIENIE
3 małe jabłka
1/3 szklanki oleju
2 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7-8 łyżek mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 2 łyżki orzechów
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Płatki kukurydziane kruszymy. Łączymy z olejem, miodem i mąką. Dokładnie wyrabiamy masę i wsypujemy na dno blachy lub prodiża. Dociskamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka łączymy z olejem, miodem, cynamonem i mlekiem i wyrabiamy jednolitą masę. Na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i jabłka.
wyrabiamy.
Ciasto nakładamy na gotowy spód.
Pieczemy w temp. 180* C przez około 50 min lub w prodiżu przez około 45 min.
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/cud-miod"> src="http://durszlak.pl/system/campaign/banner/345/embed_bqo8PqZuFmXDIDnCOlkD1PI0STNEhQzz.jpg">>
Komentarze