poniedziałek, 15 października 2012

ZAGLĄDAMY DO PUSZKI

Po oczyszczaniu organizmu jakiemu się poddałam stwierdziłam, że będzie ciężko nie jeść słodycz, dlatego zaczęłam szukać zdrowszych odpowiedników np. zastępować cukier miodem. Na stronie Marthy Stweart znalazłam wiele przepisów z płatkami owsianymi z tym, że ona do każdego z nich daje cukier i to w bardzo dużych ilościach. Inspirując się jej przepisami stworzyłam właśni babeczki z płatków owsianych słodzone miodem.





Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 jajko
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka mąki
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki otręb pszennych
2/3 dużego jabłka

Wykonanie:

 W dużej misce mieszamy olej, jajko, miód, sól, cynamon. Następnie wsypujemy mąkę, płatki, otręby, rodzynki i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte na tarce ( na dużych oczkach) jabłko.

Ciasto przekładamy do foremek mufinkowych wyłożonych papierkami lub sylikonowych (u mnie wyszło ciasta na 13 babeczek.

Pieczemy w temp. 170*C około 20-25 minut, najlepiej piec do uzyskania złotego koloru.



autor: inspirowane Marta Stweart, przepis własny




1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Ja chcę spróbować !