środa, 5 grudnia 2012

CIASTECZKA A LA PIERNICZKI (BEZ MLEKA I JAJEK)

Ze względu na moją siostrzenicę muszę dostosowywać wiele przepisów, aby w nich nie było mleka i jajek, chociaż jajka w małych ilościach już może jeść. Ciasto na ciasteczka jest dosyć miękkie, bardzo dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje bez zbędnego podsypywania mąką. Również wycinanie dowolnych kształtów nie sprawia żadnych trudności, a dla dzieci to świetna zabawa o czym przekonałam się wykonując je z siostrzenicą. 

 

Składniki:

3  i 1/5 szklanki mąki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu (płynnego lub stopionego)
3 łyżki brązowego cukru 
1 łyżeczka karobu
1/2 szkl wody
1/2 szkl oleju 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu

Wykonanie:

Miód, cukier,karob,wodę i olej łączymy ze sobą. Następnie dosypujemy mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy odpowiednie kształty (u mnie:choinka, księżyc i dzwonek).

Wypiekamy w temp. 160-170*C przez 12 min. b



       




4 komentarze:

Mama Alergika pisze...

Witam w akcji:) Pierniczki pewnie posmakowały siostrzenicy:) Z racji karobowych nagród masz szansę na wyboru nagrody melasa czy karob w proszku?

cupcake pisze...

swietne i zdrowe! :)
zapraszam na miss-coffie.blogspot.com :)

Camelia_) pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Camelia_) pisze...

Tak smakowały, dziękuję za potrzebną akcję. Najlepsza zabawa była w trakcie przygotowywania pierniczków. Dużo śmiechu.
Tak jak napisałam w mailu wybieram melasę.