KRÓLEWSKIE PLACUSZKI

Kiedyś przygotowywałam sałatkę ryżową i pozostał mi ryż. Znalazłam w moich notatkach placuszki ryżowe i dlatego postanowiłam zrobić z niego użytek. Wyśmienite placuszki na obiad lub ciepłą kolację. W smaku bardzo delikatne ale na swój sposób wykwintne.

 

Składniki:

100 g ryżu
1 1/2 szkl mleka
1 1/2 szkl mąki
1 jajko 
2 jabłka
4 łyżki stopionego masła lub oleju
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Ryż gotujemy na miękko. Jabłka ścieramy na średnich oczkach. Robimy ciasto z jajka, cukru, mąki, proszku do pieczenia, oleju (masła), mleka i soli. Na końcu dodajemy letni ryż i mieszamy. Nakładamy małe placuszki i smażymy na złoty kolor. 
Podajemy z dżemem lub jogurtem naturalnym bądź owocowym. 

autor: z moich notatek, zmodyfikowany.


Komentarze

Popularne posty