PIERNIK WYPIEKANY NIEZMIENNIE OD 6 LAT (wzbogacony o karob)

Z tego przepisu korzystam już od ponad 6 lat. Znalazłam go w książce "Ciasta Siostry Leonilli" do której często zaglądam. Co roku przygotowuję go na prośbę mojej siostry, dla której jest to ciasto obowiązkowe na Boże Narodzenie. Nie jest to piernik dojrzewający i najlepiej smakuje na 3 bądź 4 dzień. W tym roku uzupełniłam go o melasę karobową choć nie jest to obowiązkowe ale doskonale urozmaica smak.  




Składniki:

3/4 szklanki cukru
1 szklanki miodu
1 szklanki śmietany
4 szklanki mąki pszennej
6 jajek
150 g masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżek melasy karobowej zamiennie 1 łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika
bakalie: orzechy, daktyle, rodzynki, śliwki suszone

Wykonanie:

Delikatnie stapiamy miód. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i miód. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, śmietanę, bakalie na końcu pianę z białek.

Ciasto wykładamy na prostokątną blachę lub dwie keksowe.

Pieczemy w temp. 180*C około 1 godz. 



autor: siostra Leonilla.



Komentarze

Bożena pisze…
Musi być pyszny taki piernik..zapraszam do mnie do akcji z karobem..
Camelia_) pisze…
Czekam na tę akcję w Durszlaku...

Popularne posty