SNIKERS - wersja mojej siostry
Korzystałam z różnych przepisów na Snikersa, ale ten ostatecznie zmodyfikowany uważam za najsmaczniejszy i godny polecenia dla tych, którzy nie chcą eksperymentować. Doskonałe połączanie masy krówkowej, orzechów i budyniu, chyba nie potrzebuje jakiegoś komentarza, a do tego pyszne kruche ciasto. Najczęściej ciasto to towarzyszy mi podczas uroczystości lub świąt. I tak też było w tym roku.
Składniki:
CIASTO
500g mąki
3/4 szkl cukru
2 jajka
3 łyżki miodu
200 g margaryny
3 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
WARSTWA ORZECHOWA
200 g orzechów włoskich
120 g margaryny
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
KREMY
1 puszka masy krówkowej
2 budynie + 3 łyżki cukru
650 ml mleka
DODATKOWO
3 paczki herbatników (ok. 22 ciastka)
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą. Dodajemy posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Z początku ciasto będzie mocno sypkie ale na pewno zacznie się ze sobą sklejać. Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich kładziemy na blachy tej samej wielkości wyłożone papierem do pieczenia. Na jeden z placków wylewamy przygotowaną warstwę orzechową- tzn wszystkie składniki masy wrzucamy do garnuszka i lekko gotujemy aż masa zacznie trochę gęstnieć.
Każde ciasto pieczemy 18 min w temp. 170-180*C.
Gotujemy budyń.
Warstwy: ciasto, budyń, herbatniki, krówka, ciasto z orzechami.
autor: wersja mojej siostry, kombinacja z różnych przepisów.
Komentarze