środa, 30 stycznia 2013

CZEKOLADA ZAMKNIĘTA W SERNIKU

Sernik stworzony na podstawie już istniejącego sernika kawowego. Obłędny smak czekolady zamknięty w serniku. 



Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

180 g herbatników 

MASA SEROWA 

800 g twarogu półtłustego (wykorzystałam gotowy z wiaderka)
50 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
4 duże jajka
150 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki słodkiej śmietany 18% 

Herbatniki układamy na dnie tortownicy.Śmietanę lekko podgrzewamy i w niej rozpuszczamy czekoladę. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy twaróg, miksujemy. Dodajemy cukier i krótko miksujemy. Wbijamy pojedynczo jajka-krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy stopioną, wystudzoną czekoladą i budyń. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Masę wlewamy na ciastka.

Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150-160*C

Sernik pozostawiamy do przestudzenia w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie jest gotowy do podania.


 

3 komentarze:

Justin&Dorothy pisze...

Mocno czekoladowy... To lubię :)

Chocoholiczka pisze...

Uwielbiam czekoserniki! :)

Camelia_) pisze...

Dziękuję za komentarze. Czekolada mój afrodyzjak...