poniedziałek, 14 stycznia 2013

SERNIK POMARAŃCZOWO - CZEKOLADOWY

Inspiracją do powstania tego przepisu był sernik pomarańczowy zamieszczony w jednej z książek wydanej przez Winiary. Jednak znaleziona tam propozycja okazała się dużo droższa i pracochłonna. Dlatego postanowiłam wymyślić własny i według własnych proporcji. A ponieważ pomarańcza i czekolada doskonale do siebie pasują, postanowiłam to wykorzystać również w przepisie i tak zrodził się pomarańczowo-czekoladowy sernik na spodzie z płatków kukurydzianych. 






Składniki:

SPÓD:

3 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżeczka miodu u mnie melasa karobowa
5 łyżek oleju
2 łyżki kakao
2 białka

MASA SEROWA:

800 g sera trzykrotnie mielonego (lub z wiaderka)
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
3 białka
1 budyń
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 pomarańczy
skórka 1/2 pomarańczy
80 g czekolady


Wykonanie: 

SPÓD:

Płatki pokruszyć za pomocą wałka do ciasta. Do płatków dodajemy olej, białka, stopiony miód lub melasę i kakao. Całość mieszamy- masa powinna się bez problemu sklejać.
Następnie spód wkładamy na dno blach lub tortownicy pokryte papierem do pieczenia. Dociskamy do dna.   

MASA SEROWA:  

Czekoladę stapiamy nad parą wodną lub w mikrofalówce.Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy partiami ser i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i skórkę + dodatkowa 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie podana w przepisie), mieszamy. Do drugiej części masy serowej dodajemy czekoladę i mieszamy. Masę serową wylewamy partiami na gotowy spód.  

Sernik pieczemy ok.1 godz. w temp 170-180*C, z tym że po około 30 min. na wierzch ciasta wkładamy ubite wcześniej białka. 


Autor: pomysł własny. 





2 komentarze:

Aga pisze...

To musi być wspaniałe połączenie...

Camelia_) pisze...

O tak, sama byłam zaskoczona...