wtorek, 29 stycznia 2013

SERNIK WANILIOWO - KRÓWKOWY

Przepis dostałam od mojej siostry. Idealny dla fanów masy krówkowej (kajmakowej). Po prostu pycha



Składniki:

MASA:

1 białego sera
1 szklanki cukru
5 jajek
250 ml śmietany
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
400-500 g gotowego kajmaku 

SPÓD:
ok 200 g ciastek pełnoziarnistych
60 g roztopionego masła

Wykonanie:

Ciastka kruszymy np. za pomocą wałka i dodajemy masło. Całość wykładamy ma blachę.
Ser mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i cukier waniliowy.Wlewamy ok. 1/2 masy na spód. Do 1/2 dodajemy kajmak i dokładnie mieszamy. Następnie na białą masę serową kładziemy za pomocą łyżki, warstwę kajmakową.

Pieczemy 60-70 min w temp. 150*C, tak aby sernik się ściął ale nie zrumienił.
Ostudzony sernik wkładamy na 12 godz. do lodówki. 



1 komentarz:

renatazlublina pisze...

Mam ochotę upiec go na święta. Czy sera ma być 1kg? Czy np 1 wiaderko?