wtorek, 12 lutego 2013

POMIDOROWY MUSSSS

Do tego przepisu zainspirowały mnie produkty marki Pudliszki po ogłoszonym konkursie na Durszlaku. Lubie bardzo pomidorowe soki i długo się zastanawiałam jakie znaleźć dla niego zastosowanie. No i mam. Spróbujemy go wykorzystać do zrobienia musu pomidorowego, którego wcześniej nie spotkałam. Wyszedł naprawdę pyszny a do tego prosty do przyrządzenia.

 



Składniki na 2 porcje:

400 g gęstego jogurtu (typu greckiego)  
1 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 
2 łyżki majonezu 
sól, 
pieprz, 
szczypta ostrej papryki w proszku,
szczypta curry  
2 płaskie łyżki żelatyny  
1/4 szklanki gorącej wody  

Wykonanie: 

Przygotowujemy żelatynę: najpierw rozpuszczamy ją 3 łyżkach zimnej wody a następnie dodajemy 1/4 szkl. gorącej wody i całość lekko podgrzewamy mieszając i pilnujemy aby nie zagotować. Jogurt łączymy z majonezem i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy sok i dodajemy przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz curry do smaku. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę. Całość wkładamy do lodówki na ok.2 godz.. Zdobimy według uznania.

autor: pomysł własny.


 


Brak komentarzy: