czwartek, 7 marca 2013

LEKKIE PANKEJKI Z.... NA II SPOSOBY - PALCE LIZAĆ

Przepis na pankejki znalazłam w kalendarzu zdzieraku. Zapewnienia w przepisie, że pankejki z dodatkiem jogurtu okażą się najlepsze jakie się w życiu jadło, okazało się prawdziwe. Jak na smażone placuszki są niebywale lekkie i smaczne. Przepis delikatnie zmodyfikowałam do własnych potrzeb. Ku mojemu zaskoczeniu wiśmienicie smakują z kapustą kiszoną 



Składniki dla dwóch osób:

CIASTO:
1 szklanka i 3 czubate łyżki mąki     
1/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki wody  
3 łyżki gęstego jogurtu 
1 łyżka otrąb pszennych  
1 łyżka brązowego cukru 
1 jajko  
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
szczypta soli 
olej do smażenia   



NADZIENIE II 
1 banan 


NADZIENIE II
300 g kiszonej kapusty 



Wykonanie:  

Jajko łączymy z cukrem, jogurtem, mlekiem i wodą. Dodajemy mąkę z sodą, otręby i sól. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto nakładamy łyżką na gorącą patelnie i smażymy na złoty kolor.  
Pankejki  możemy nadziewać w następujący sposób. 
Kapustę kiszoną podsmażamy w garnku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem. następnie nakładamy na gotowe pankejki i gotowe.  
II 
Banany myjemy i kroimy w plastry. Gotowe ciasto nalewamy na patelnię nie więcej niż 1 łyżka i od razu nakładamy banana i przykrywamy ciastem. Smażymy na złoty kolor.  

Gotowe pankejki wyśmienicie smakują podane również z jogurtem, śmietaną, polane polewą czekoladową , melasą karobową czy miodem.





1 komentarz:

teenager ;) pisze...

lubię takie smaczne placuszki , najbardziej na słodko ;D