"CONGRIS" czyli ryż z fasolą po kubańsku.

Przepis przywiozła Pani Beata Pawlikowska z Kuby. Danie zwane na Kubie congris albo Moros y cristianos, czyli Maurowie i chrześcijanie. Naprawdę świetne połączenie ostrej i słodkiej papryki, ryżu, wiórek kokosowych oraz banana, który naprawdę ciekawie wkomponował się w potrawę, tworząc oryginalny smak. Przepis delikatnie zmodyfikowałam i zmieniłam całkowicie sposób przygotowania potrawy, myślę że bardziej smaczny a pomysł mojej siostry aby urozmaicić potrawę o banan i kokos okazał się strzałem w dziesiątkę.  



Składniki:

1 1/2 szklanki białego ryżu
1 puszka czerwonej fasoli 
1 papryka czerwona
duża szczypta ostrej papryki (w proszku)
2 ząbki czosnku
1/ 2 dużej cebuli
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 banany
1-2 łyżek wiórek kokosowych
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni. Wykładamy na talerz. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek. Dodajemy paprykę oraz czerwoną fasole odcedzoną wcześniej z zalewy. Całość dusimy na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przecier pomidorowy. Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Lekko podsmażamy na patelni.



autor: przepis przywieziony przez Panią Beatę Pawlikowską, bardzo zmodyfikowany

Komentarze

Popularne posty