środa, 29 maja 2013

MAGGICZNE MOTYLE (bez jajek i produktów mlecznych)

Moje pierwsze krakersy i do tego wyszły niezłe. Doskonała zagryzka do kina czy przy telewizorze. Moje krakersy uzupełniłam czosnkowo - paprykowym sosem, który stosuję jako dodatek do pizzy i sałatek.


 

Składniki (duża blacha z piekarnika)

CIASTO: 

1 szklanki mąki pszennej
1/2  szklanki mąki żytniej razowej
niepełna 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
4 szczypty soli
1/2 szklanki oleju
20 kropel Maggi
nie pełne 1/2 szklanki wody  

SOS:

2 łyżki majonezy
1 łyżka jogurtu
1/2 łyżeczki słodkiej w proszku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
5-6 kropel Maggi


Wykonanie: 

Wszystkie składniki łączymy razem. Ciasto ma być lekko kruche ale zwarte.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy dowolne kształty.  




Pieczemy 170*C 15-20 min. 
Sos: wszystkie składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku
  


Autor: pomysł i przepis własny




Brak komentarzy: