środa, 29 maja 2013

ŻÓŁWIE Z MAGGIDASKARU

Pomysł na tego rodzaju żówie, zrodził dość spontanicznie. Od razu zabrałam się do ich wykonania. Najpierw wymyśliłam drożdżowe supełki a potem zabrałam się do wykonania klopsików, przy okazji przygotowywania obiadu. Zarówno klopsiki jak i drożdżowe supełki wzbogaciłam przyprawą Maggi.
Myślę, że takie żówie to dobry pomysł dla niejadka lub na przyjęcie dla dzieci.   




Składniki na 15-16 sztuk:

CIASTO:

250 g mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1 łyżka cukru
10 ml śmietany
35 g drożdży
15 kropel Maggi 
1/2 jajka 
szczypta soli

KLOPSY :

1/2 kg mięsa mielonego
3 łyżki tartej bułki
1 i 1/2 jajka
1/2 cebuli
20 dkg pieczarek
20 kropli Maggi
sól, pieprz, 

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić ciasto, aż będzie sprężyste i gładki. ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i wycinać paski. Każdy pasek ciasta lekko rolować i zwijać w supełek. 




Pieczemy w 160*C ok 30 min.

Wykonanie klopsów:  

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułke tartą, cebulę, pieczarki, Maggi i przyprawy i wyrabiamy jednolitą masę. Następnie formujemy małe kulku (4 cm) i smażymy aż do zbrązowienia.

Wykonanie żówi:

Z upieczonych supełków odrywamy końcówkę,która wychodu od spodu i w to miejsce dokładamy głowę żówia. Oczy wykonujemy z majonezu.


Autor: pomysł własny
  



Brak komentarzy: