WITAMINOWY PÓŁMISEK
Przepis jak wiele innych narodził się dość spontanicznie a powstał z tego co znalazłam w mojej kuchni i lodówce. Zawsze staram się, by żadne produkty spożywcze nie zmarnować i tym razem tak było. Staram się zdrowo odżywiać, chociaż nie stronię od słodkości. Danie składa się z samych warzyw tylko do dekoracji użyłam kilka żurawin. Bardzo dużym atutem tej potrawy jest nie tylko to, że jest zdrowa i pełnowartościowa ale przede wszystkim łatwa i szybka w wykonaniu.
Danie składa się przede wszystkim z:
Białej kapusty, która bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, a także składniki mineralne takie jak fosfor, mangan, wapń, żelazo i siarkę. Ta ostatnia ma ogromne znaczenie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a więc doskonała dla osób będących na diecie. Dzięki błonnikowi nadaje wrażenie sytości.
Pomidorów, które są źródłem witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze.
Zielonych ogórków, które w 96% składają się z wody. Ogórki nie są zasobne w witaminy i minerały ale znajdziemy w nich niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B, z minerałów są źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu.
Danie składa się przede wszystkim z:
Białej kapusty, która bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, a także składniki mineralne takie jak fosfor, mangan, wapń, żelazo i siarkę. Ta ostatnia ma ogromne znaczenie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a więc doskonała dla osób będących na diecie. Dzięki błonnikowi nadaje wrażenie sytości.
Pomidorów, które są źródłem witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze.
Zielonych ogórków, które w 96% składają się z wody. Ogórki nie są zasobne w witaminy i minerały ale znajdziemy w nich niewielkie ilości witaminy C, K i witamin z grupy B, z minerałów są źródłem potasu, magnezu, miedzi i manganu.
Sezamu, którego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. Przede wszystkim jednak sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.
Olej rzepakowego, który jest źródłem drogocennych kwasów Omega-3, jednocześnie posiadając jeden z najniższych poziomów nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm. Ponadto stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Składniki podstawowe na 2 porcje:
300 g białej kapusty (69 kcal)
150 g ogórka zielonego (25 kcal)
2 pomidory-średniej wielkości (u mnie to 256 g) ( 33 kcal)
20 g sezamu ( 130 kcal)
2 łyżki oleju rzepakowego (176 kcal)
sól, pieprz, curry, tymianek, oregano
Do dekoracji:
biała papryka (o mnie 5 plastrów)
żurawina 5 sztuk
Kaloryczność potrawy bez dekoracji:
całość = ok 433 kcal
1 porcja = ok 217 kcal
Wykonanie:
Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kapustę. Smażymy na półmiękko od czasu do czasu podlewając delikatnie wodą. Wsypujemy sezam. Ogórki myjemy i kroimy w paski i dodajemy do kapusty.Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na patelnie do kapusty na 2 minuty przed podaniem-dzięki temu zachowają swoje cenne składniki.
Dekorujemy według uznania.
autor: pomysł własny
Komentarze