ZUPA EZAWA czyli szybko i zdrowo.
Znamy historię Ezawa (Księdze Rodzaju 25,33-34,), który swoje pierworództwo sprzedał Jakubowi za miskę soczewicy i to mnie skłonił do nadania takiej nazwy mojej zupie. No właśnie soczewica, pomidor, kasza, marchew i i pozostałe składniki tworzą wyśmienitą kompozycję smakową. Uważam, że najważniejsze w jakiejkolwiek diecie, szczególnie gdy stosują ja osoby zapracowane powinien być smak, szybkość wykonanie, wartości odżywcze. I tak jak podaje dr Jean Michaelu Cohenie twórca diety Paryskiej, dieta nie może być ani uciążliwa, ani wnosząca spustoszenie do naszego organizmu. Dieta oparta na zdrowych daniach bez cukru i mąki ma jak najbardziej znaczenie, skoro jest to dieta stosowana na co dzień we Francji, a którą z powodzeniem można przystosować do polskich realiów.
Tworząc tę zupę szukałam najbardziej wartościowych składników.
Soczewica czerwona i zielona są bogate w witaminy A,BI, B2, B6, C, PP oraz magnez, fosfor, żelazo, sód, potas.
Kasza kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum), która zawiera więcej białka, niż pszenica miękka, używana w Polsce do produkcji pieczywa i kaszy manny. Oprócza białka zawiera również węglowodany, a co najważniejsze zaledwie 2 g tłuszczu na 100g i nie zawiera cholesterolu. Jest też dobrym źródłem niacyny, tiaminy i żelaza.
Marchew zawiera odżywcze węglowodany, białko, liczne karoteny (prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo,miedź i fosfor, a także pektyny.
Pomidorów, które są źródłem witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze.
Pomidorów, które są źródłem witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają najwięcej karotenu, witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych, pomidory najbogatsze są w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ale przede wszystkim pomidory są niezwykle bogate w likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje pomidorom czerwony kolor. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są zasadotwórcze.
st lekko strawna
Składniki na 2-3 porcje:
900 ml wody
200 g piesi z kurczaka (gotowana ok. 303 kcal)
200 g piesi z kurczaka (gotowana ok. 303 kcal)
30 g soczewicy zielonej (99 kcal)
40 g soczewicy czerwonej (108 kcal)
30 g kaszy kuskus (gotowana ok 34 kcal)
2 średnie marchewki (gotowane 47 kcal)
1 pietruszka (28 kcal)
1 średni pomidor (ok 150 g - ok 30 kcal)
sól, pieprz, curry, cynamon, tymianek, oregano,
2 listki mięty cytrynowej -świeże
2 listki mięty cytrynowej -świeże
Wartość kaloryczna całej zupy: 649 kcal
Wykonanie:
Pierś z kurczak doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami według uznania. Następnie gotujemy w wodzie. Gotową pierś kroimy kostkę. W wodzi, w której gotowała się pierś gotujemy soczewicę, po 20 min dodajemy obraną i startą marchewkę, pietruszkę, Gdy soczewica będzie miękka dodajemy ponownie pierś z kurczaka i ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku. Na 2 min przed podaniem dodajemy obrany i pokrojony pomidor oraz kuskus. Delikatnie podgrzewamy na małym ogniu (2 min). Podajemy i dekorujemy według uznania.
Wykonanie:
Pierś z kurczak doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami według uznania. Następnie gotujemy w wodzie. Gotową pierś kroimy kostkę. W wodzi, w której gotowała się pierś gotujemy soczewicę, po 20 min dodajemy obraną i startą marchewkę, pietruszkę, Gdy soczewica będzie miękka dodajemy ponownie pierś z kurczaka i ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku. Na 2 min przed podaniem dodajemy obrany i pokrojony pomidor oraz kuskus. Delikatnie podgrzewamy na małym ogniu (2 min). Podajemy i dekorujemy według uznania.
autor: pomysł własny
Komentarze