środa, 25 września 2013

MAKOWE GOFRY DROŻDŻOWE

Naszła mnie wielka ochota na gofry, a z nią pomysł na akcję. Są to drugie gofry, które mogę śmiało polecić ale nie ukrywam, że przepis został przeze mnie zmodyfikowany po przez zmniejszenie ilości drożdży i dodanie maku. Bardzo dobrze smakują z malinami i bitą śmietaną ale co tu dużo opisywać każdy ma swoje ulubione dodatki. Przepis Pawła z kuchni Lidla.   



 

 

Składniki: 


185 g mąki pszennej

70 ml mleka 
15 g drożdży
2 jajka 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
100 g masła, roztopionego 
100 g cukru    
1 łyżka maku

Dodatki: 


śmietana kremówka 

dżem malinowy 

migdały w płatkach 

Wykonanie: 

Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40 stopni C (delikatnie ciepłe). Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Mieszamy.
Jajka ubijamy za pomocą miksera z drugą połową cukru trzcinowego. Do ciasta dodajemy ubite jajka i pozostałą część mąki. Całość łączymy i wsypujemy opłukany nie mielony mak. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów). 




3 komentarze:

StudentsKitchen pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają, uwielbiam gofry. :)

Camelia_) pisze...

Ja również, stąd pomysł na akcję, Pozdrawiam:-)

Salvador Dali pisze...

z maaakiem? Kupuje je od razu :D
muszą być cudowne :)