MAKOWE GOFRY DROŻDŻOWE
Naszła mnie wielka ochota na gofry, a z nią pomysł na akcję. Są to drugie gofry, które mogę śmiało polecić ale nie ukrywam, że przepis został przeze mnie zmodyfikowany po przez zmniejszenie ilości drożdży i dodanie maku. Bardzo dobrze smakują z malinami i bitą śmietaną ale co tu dużo opisywać każdy ma swoje ulubione dodatki. Przepis Pawła z kuchni Lidla.
Składniki:
185 g mąki pszennej
70 ml mleka
15 g drożdży
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g masła, roztopionego
100 g cukru
1 łyżka maku
1 łyżka maku
Dodatki:
śmietana kremówka
dżem malinowy
migdały w płatkach
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru, aż uzyskamy płynną konsystencję. Mleko podgrzewamy do temperatury 35-40 stopni C (delikatnie ciepłe). Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło,
cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane
mleko. Mieszamy.
Jajka ubijamy za pomocą miksera z
drugą połową cukru trzcinowego. Do ciasta dodajemy ubite jajka i pozostałą część
mąki. Całość łączymy i wsypujemy opłukany nie mielony mak. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy i tradycyjnie pieczemy w
gofrownicy (gofry tego typu nie będą miały ostrych kantów).
Komentarze
muszą być cudowne :)