NAJLEPSZE CIASTO GOFROWE...Palce lizać
Ciasto to nieodłącznie towarzyszy mi od ponad 5 lat. Powstało metodą prób i błędów. Pierwszy przepis jaki wypróbowałam pochodził z pudełka po gofrownicy, był dobry jednak przywierał mimo prawidłowej obsługi sprzętu. I od tego zaczęłam moje poszukiwania i modyfikacje, aż powstało moim zdaniem idealne ciasto nie tylko smaczne, chrupiące ale co najważniejsze nie przywierające do gofrownicy. Gofry te bardzo zbliżone są do tych, które jadłam kilka lat temu nad morzem. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną, owocami, polewą czekoladową, karobem, syropem klonowym, miodem, jogurtem itd. można by jeszcze długo wymieniać.
Składniki na 13 gofrów:
3 szklanki mąki pszennej
4 jajka (białka ubić osobno)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki wody
5 łyżek cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier waniliowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Piec w gofrownicy na złoty kolor.
Komentarze