TRZY ZNAKI SMAKU...

Wróciłam z urlopu i biorę się ostro do pracy. Przed urlopem uczestniczyłam w VII Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Swoje produkty prezentowali producenci nie tylko z Polski, ale i z zagranicy. Była to również doskonała okazja do tego, aby w szczególny sposób prezentować nasze rodzime perełki - produkty, które zasługują na szczególną uwagę. Swoje stoiska miały produkty wchodzące w skład Trzech Znaków Smaku. Dzięki tej kampanii dowiedziałam się, że moje ulubione produkty tj. andruty kaliskie, oscypek, rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony biorą w niej udział. Większość tych produktów można było na miejscu spróbować i kupić. Naprawdę było w czym wybierać.

 
 


 
Miejsce na rynku, w którym mieściły się promowane produkty 


Produkty wchodzące w skład Trzech Znaków Smaku oznaczone są trzema znakami jakości:


1.Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP)Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. 
2. Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) Jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.
3.Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Jest to europejski znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla tego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami.  

 
pamiątkowe gadżety jakie otrzymałam.  
co spróbowałam 

 
jabłko grójeckie karmelizowane w miodzie z serem korycińskim i andrutem kaliskim 


 
jabłko grójeckie 

Więcej na temat kampanii na stronie 




Komentarze

Popularne posty