KORZENNE BABECZKI Z KASZĄ MANNĄ I OLEJEM RZEPAKOWYM
Zawsze szukałam ciasta na babeczki, które zarówno na drugi jak i trzeci dzień będą świeże i wilgotne. Babeczki, które będą przywoływały miłe wspomnienia świąt jaki i łączyły w sobie ulubione przeze mnie przyprawy korzenne. I tak eksperymentując przygotowałam korzenne babeczki.
Składniki na 12 babeczek:
1 jajko
3/4 szklanki mleka
100 g kaszki manny
100 g mąki pszennej
4 łyżki otrąb pszennych
1 mała marchewka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
szczypta sproszkowanego imbiru
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
połowa małego jabłka
Wykonanie:
Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Każdą babeczkę nadziewamy jabłkiem.
Napełniamy foremki do babeczek. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 160 *C.
autor: przepis własny
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego wykorzystuję go przyrządzanie ulubionych dań kuchni włoskiej i wypieków.”
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego wykorzystuję go przyrządzanie ulubionych dań kuchni włoskiej i wypieków.”
Komentarze