KORZENNE BABECZKI Z KASZĄ MANNĄ I OLEJEM RZEPAKOWYM

Zawsze szukałam ciasta na babeczki, które zarówno na drugi jak i trzeci dzień będą świeże i wilgotne. Babeczki, które będą przywoływały miłe wspomnienia świąt jaki i łączyły w sobie ulubione przeze mnie przyprawy korzenne. I tak eksperymentując przygotowałam korzenne babeczki.  





Składniki na 12 babeczek: 




1 jajko 
3/4 szklanki mleka 
100 g kaszki manny 
100 g mąki pszennej
4 łyżki otrąb pszennych 
1 mała marchewka 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1/2 szklanki oleju rzepakowego
szczypta sproszkowanego imbiru 
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
połowa małego jabłka

Wykonanie:   
Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy razem. 
Każdą babeczkę nadziewamy jabłkiem.
Napełniamy foremki do babeczek. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 160 *C.  

autor: przepis własny


„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego wykorzystuję go przyrządzanie ulubionych dań kuchni włoskiej  i wypieków.”


Komentarze

Popularne posty