MAŁE CO NIECO-śniadaniowe babeczki bez mąki i cukru

Inspiracją do tego stało się cytrynowe ciasto greckie, którym zachwycała się znajoma po powrocie z wakacji. Wielką zaletą tej wersji babeczek jest to, że długo zachowują świeżość, są delikatne w smaku, chociaż sycące co ważne jest przy śniadaniu, a przy tym słodkie choć bez cukru. A dodatek soku pomarańczowego soku Tymbark i skórki z pomarańczy sprawia, że smak długo pozostaje w ustach i na pewno nie skończy się na jednej babeczce. Po prostu wciągają.

Babeczki oprócz tego, że wciągają są pełnowartościowe po przez zdrowe płatki owsiane, otręby pszenne, marchew, miód i sok.


Propozycja podania: babeczki podajemy z sokiem Tymbark 100% natury.  


TYMBARK-SZKLANKA SOKU NA ŚNIADANIE, KAŻDEGO DNIA.


 


Składniki: 

1 jajko 
3/4 szklanki soku pomarańczowego 
200 g kaszki manny 
3 łyżki otrąb pszennych 
4 łyżki płatków owsianych 
1 mała marchewka 
1/2 łyżeczki cynamonu 
szczypta sproszkowanego imbiru 
3 łyżki miodu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Wykonanie:   
Marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy razem. 
Każdą babeczkę możemy nadziać jabłkiem.
Napełniamy foremki do babeczek. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 160 *C.  

autor: przepis własny


Komentarze

Popularne posty