sobota, 22 lutego 2014

GDY NAJDZIE MNIE OCHOTA NA COŚ SŁODKIEGO (bez glutenu)

Czasami mam wielkie napady na zjedzenie czegoś słodkiego. I tutaj z pomocą przychodzą bakalie. Ala ciągłe ich podjadanie w suchej postaci może być nudne, dlatego podpatrzyłam pomysł z opakowania po ryżu na sałatkę ryżową z bakaliami. Taki ryż czasami zabieram do pracy, oczywiście przygotowuję go dzień wcześniej. Proporcje podane w przepisie można modyfikować do własnych potrzeb, ja dlatego podaję te, które lubię. Myślę, ze ta propozycja przypadnie również do gustu osobą stosującym przepisy bez glutenu. 


 




Składniki na 1 porcję:

1 torebka brązowego ryżu 
3 śliwki
2 suszone morele 
3-4 daktyle
łyżka rodzynek 
łyżka żurawiny 
orzechy laskowe 
2 łyżki miodu lub karobu 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.  Do ostudzonego ryżu wrzucamy wcześniej opłukane bakalie orza miód lub karob - mieszamy. 
Lekkie desery bez piekarnika

Brak komentarzy: