DESER BEZ WYRZUTÓW SUMIENIA ( Palce lizać)
Moim ulubionym deserem jest deser jabłkowy podawany z ciasteczkami wielozbożowymi oraz bitą śmietaną lub jogurtem. Deser ten najczęściej przygotowuję, kiedy mają przyjść nie zapowiedziani goście lub gdy po prostu najdzie mnie ochota na coś słodkiego, ale bez zbędnego dosładzania.
Składniki 3-4 porcje:
1 słoik jabłek lub 1 1/2 kg jabłek
200 g ciasteczek wielozbożowych
300 ml śmietany kremówki lub 300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu buraczanego lub melasy karobowej lub innej
Jeżeli nie mamy gotowego musu z jabłek to jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy bez dodatku cukru. Ciasteczka kruszymy. Do pucharków wsypujemy część pokruszonych ciasteczek przekładamy jabłkami i czynność powtarzamy. Na końcu nakładamy jogurt lub ubitą śmietanę z syropem lub melasą. Dekorujemy np. migdałami, tartą czekoladą lub orzechami.
Przepis bierze udział w akcji
Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!
o książce http://bit.ly/Oo6J5p
Komentarze