ARBUZOWA BABECZKA (WINIARY) CZYLI JAK PRZEMYCIĆ WYTAMINY W GALARETCE
Ponieważ zbliża się Dzień dziecka postanowiłam przyrządzić deser, który nie tylko będzie smaczny ale i zdrowy. Spotykam się często wśród znajomych z niechęcią ich dzieci do marchewki. Dlatego postanowiłam ją sprytnie przemycić właśnie w deserze. Marchewka połączona z kokosem i galaretkę sprawiła, że nadzienie arbuzowe wyglądem przypomina prawdziwego arbuza.
Galaretkę arbuzową rozpuszczamy w 2/3 szklanki wody, studzimy i łączymy z wiórkami kokosowymi oraz startą marchewką. Galaretkę arbuzową nakładamy do środka zielonej warstwy. Wlewamy ją warstwowo podsypując każdą warstwę posypką czekoladową, która da złudzenie pestek arbuza. Na wierzchu układamy ciasteczka - po wyciągnięciu deseru z foremki znajdą się one pod spodem.
Składniki na 2 - 3 osoby:
1 galaretka agrestowa Winiary
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 galaretka arbuzowa Winiary
1/2 małej marchewki
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1 łyżka jogurtu naturalnego.
pominąć w wersji bezglutenowej - kilka ciasteczek typu "petit berki" na spód
posypka czekoladowa - jako pestki arbuza.
ewentualnie zielony barwnik lub pisak do wykonanie cieni na wierzchu babeczki, by dawała złudzenie skórki arbuza.
Warstwa zielona:
Galaretkę agrestową przyrządzamy w 3/4 szklanki wody. Studzimy i dodajemy 2 łyżki jogurtu. Wlewamy do foremki i pozostawiamy do zastygnięcia.
Później wycinamy środek.
Warstwa czerwona:
Galaretkę arbuzową rozpuszczamy w 2/3 szklanki wody, studzimy i łączymy z wiórkami kokosowymi oraz startą marchewką. Galaretkę arbuzową nakładamy do środka zielonej warstwy. Wlewamy ją warstwowo podsypując każdą warstwę posypką czekoladową, która da złudzenie pestek arbuza. Na wierzchu układamy ciasteczka - po wyciągnięciu deseru z foremki znajdą się one pod spodem.
autor: pomysł własny
Komentarze