JAGLANA, KTÓRA OCZARUJE Z OLEJEM RZEPAKOWYM
Dzisiaj na moim stole zagościła kasza jaglana. A ponieważ został mi kawałek piersi z kurczaka po wczorajszym obiedzie, postanowiłam zrobić z niego użytek. Uważam, że przygotowanie nie sprawi najmniejszych kłopotów i sprawdzi się jako obiad dla rodziny jak i w gronie znajomych i przyjaciół. Tworzą potrawę brałam pod uwagę również wartości odżywcze i zdrowotne dlatego do jaj przygotowania użyłam oleju rzepakowego.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
200 g pieczarek
1 średnia cebula
1 mała pierś z kurczaka
6 łyżek olej rzepakowy (po 2 łyżki na każde smażenie)
sól, pieprz, curry
pomidorki koktajlowe
roszponka
Wykonanie:
Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok 15-20 min. W trakcie gotowania (5 min po wstawieniu kaszy) dorzucamy soczewicę i gotujemy razem z kaszą w osolonej wodzie. W tym czasie pierś z kurczak kroimy w kostkę oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz curry i smażymy na patelni na oleju rzepakowym. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki myjemy i kroimy, a następnie smażymy. Następnie kaszę łączymy z cebulą, pieczarkami, mieszamy. Podajemy z usmażoną piersią z kurczaka oraz pomidorkami i roszponką.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go ja i moja rodzina, z nami od pokoleń.
"Po prostu pokochaj olej rzepakowy"
autor przepisu: pomysł własny.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam go ja i moja rodzina, z nami od pokoleń.
"Po prostu pokochaj olej rzepakowy"
autor przepisu: pomysł własny.
Komentarze