SERNIK NA SPECJALNE OKZJE...(Kanonizacja) 100% bezglutenowy
Serniki towarzyszą mi najczęściej podczas ważnych chwil i uroczystości (urodzin, imienin itp.) I tym razem nadarzył się taka okazja. chociaż w święta na moim stole królował również sernik, to postanowiłam przyrządzić go również z okazji kanonizacji papieży. Wersja która tutaj reprezentuję jest autorską i dostosowaną do wersji bezglutenowej. Sernik w stuprocentach komponuje się z filiżanką dobrej kawy jaką jest Jacobs Crema Gold.
Kawa Jacobs Crema Gold charakteryzuje się delikatnym smakiem i pięknym kawowym zapachem. Doskonały dodatek również do ciast i deserów.
Kawa Jacobs Crema Gold charakteryzuje się delikatnym smakiem i pięknym kawowym zapachem. Doskonały dodatek również do ciast i deserów.
Składniki:
SPÓD:
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko + 1 żółtko
1 torebka cukru waniliowego
MASA SEROWA:
1 kg twarogowego sera (wiaderko)
150 g cukru pudru
3 jajka + 2 żółtko
3 łyżki oleju
3 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BEZA KOKOSOWA:
3 białka
120 g wiórek kokosowych
80 g cukru
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtko miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło i mąkę. Mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170*C i piec przez 20-25 min.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ubijamy piane z białek. Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem, proszkiem do pieczenia ubijamy razem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo twaróg sernikowy, delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy pianę z białek i ewentualnie barwnik spożywczy (u mnie niebieski).
Masę serową wlewamy na gorące ciasto i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 150*C. Pieczemy przez 30 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszmy do 120*C. i pieczemy kolejne 40 min.
Kilka minut przed upływem czasu, ubijamy pianę z białek. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i wiórki kokosowe.
Pianę nakładamy na masę serową i pieczemy nie zmieniając temperatury przez 20 min.
Sekret pysznego sernika polega właśnie na pieczeniu go długo ale w odpowiedniej temperaturze.
Komentarze