poniedziałek, 23 czerwca 2014

MOJE PIERWSZA SZYBKA PIZZA BEZGLUTENOWA-Pudliszki pomidorowe inspiracje-mięso

Często do mnie na kolacje przychodzą znajomi i jedną z często serwowanych dań jest pizza, nie ta gotowa ale wyrób własny. A ponieważ w tej chwili nie mogę jeść potraw zawierających gluten, dlatego postanowiłam stworzyć własną wersję pizzy. I tak powstał moja pierwsza pizza bez glutenu, szczególnie pyszna po podgrzaniu na patelni na drugi dzień. 

Aby pizzy nadać jeszcze bardziej pomidorowy smak, który kocham dodałam przecier pomidorowy Pudliszki. 



 

 

 
 







Składniki na ciasto: 


1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki gryczanej 
1/3 mąki kukurydzianej 
20 g świeżych drożdży 
2 łyżki oliwy 
1/3 szklanki wody 
sól 

Nadzienie: 

1/2 piersi z kurczaka 
lub kilka plasterków kiełbasy 
4 pomidory z puszki 
1 średnia cebula 
50 g pieczarek
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego Pudliszki 
 1/4 czerwonej papryki 
60 g żółtego sera typu cheddar 
sól, pieprz

Sos czosnkowy: 

2 łyżki jogurtu 
1 łyżka majonezu 
2 ząbki czosnku 
1 łyżeczka przecieru pomidorowego Pudliszki


Wykonanie: 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite rozkładamy na formie do pieczenia. Odstawiam na czas przygotowanie nadzienia. 

Pierś z kurczaka kroimy, doprawiamy solę, pieprzem i smażymy. Jeżeli dajemy kiełbasę to również ją delikatnie podsmażamy. Odkładamy na talerz. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy i doprawiamy delikatnie solą. Gdy będzie szklista wykładamy na talerz. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni i po usmażeniu odkładamy na talerz. Następnie smażymy pomidory z puszki z przecierem pomidorowym i doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Na ciasto nakładamy pomidory z przecierem, na to po kolei cebulę, pieczarki, kiełbasę lub kurczaka, paprykę. 

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min w temp 170*C ( góra/dół). Po tym czasie wysuwamy i posypujemy tartym serem i wkładamy na kolejne 5-7 min. 



autor przepisu: pomysł własny


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Hej.Rozumiem, ze ciasto wyrasta na blaszce gdy szykujesz dodatki. Nic więcej?ile tak ma leżeć mniej około? I czy gryczana moge czyms zastapic?