TORT CZEKOLADOWO-TRUSKAWKOWY BLU z olejem rzepakowym.
Pomysł na ten tort narodził się jak większość moich przepisów bezglutenowych z miłości do słodkości, a dokładniej do czekolady. Chociaż piekę od nie pamiętnych (śmiech) czasów to w dekoracji jeszcze wciąż raczkuję, ale staram się wciąż doskonalić. I tak pomysł na nową dekorację, i to w barwie papug z bajki pt: Rio .
Jestem fanką wszelkich czekociast szczególnie typu brownie. Ciasta te charakteryzują się tym, że jednym ze składników jest masło. Postanowiłam jednak pójść krok dalej i zamienić je zdrowszym olejem rzepakowym i dodać proszek do pieczenia. Olej rzepakowy okazał się doskonałym zamiennikiem masła. Do tego wspaniałe połączenie truskawek, śmietany i kokosa.
Jestem fanką wszelkich czekociast szczególnie typu brownie. Ciasta te charakteryzują się tym, że jednym ze składników jest masło. Postanowiłam jednak pójść krok dalej i zamienić je zdrowszym olejem rzepakowym i dodać proszek do pieczenia. Olej rzepakowy okazał się doskonałym zamiennikiem masła. Do tego wspaniałe połączenie truskawek, śmietany i kokosa.
Składniki:
CIASTO CZEKOLADOWE
100 g mąki ryżowej
20 g mąki gryczanej
80 g mąki ziemniaczanej
1 jajko + 4 żółtka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki mleka
100 g czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM ŚMIETANOWY
400 ml śmietany 30%
150 g serka waniliowego
5 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki i nie wielka ilość gorącej wody
4 duże truskawki
BLAT KOKOSOWY
1 szklanka wiórek kokosowych
1/3 szklanki cukru
4 białka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki oleju rzepakowego
szczypta proszku do pieczenie
(ewentualnie barwnik spożywczy)
+ truskawki do dekoracji
Wykonanie:
CIASTO CZEKOLADOWE
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i studzimy. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mleko, czekoladę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Całość wlewamy do okrągłej formy (średnica 26 cm). Uderzamy kilka razy foremką o blat stołu by pozbyć się pęcherzyków powietrza i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160*C i pieczemy ok. 30 min.
BLAT KOKOSOWY
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną oraz proszek. Na koniec dodajemy olej i ewentualnie barwnik spożywczy i mieszamy.
Całość wlewamy na okrągłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (średnica 26 cm) i pieczemy w temp. 170*C przez na złoty kolor.
KREM ŚMIETANOWY
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek i cukier puder. Na końcu żelatynę.
1/3 części kremu odkładamy i dodajemy zmiksowane truskawki.
Wykonanie tortu:
Ciasto czekoladowe dzielimy na dwie. Na pierwszą warstwę nakładamy biały kremem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Na to nakładamy krem truskawkowy, nakładamy ćwiartki truskawek. Blat kokosowy dzielimy na 12 części (trójkątów) i nakładamy tak jak widać na zdjęciu.
lub dekorujemy w dowolny sposób.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz lub na noc.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego polecam go i serwuję w moich ciastach i ciasteczkach, tym których kocham".
Komentarze