"MY HEAVEN" -ciasto, które wprowadziło mnie w stan zapomnienia - bez glutenu
Drugie najlepsze po torcie czekoladowo truskawkowym ciasto, jaki wymyśliłam. Oczywiście powstało ono metodą, prób i błędów, dosypywania i dolewania.
Ciasto to przebiło wszystkie jakie dotychczas jadłam, nie tylko z bezglutenowych (przepraszam za brak skromności, ale to ciasto osobiście zwaliło mnie z nóg, naprawdę czułam, że odpływam).
Można je przyrządzić również w wersji z mąką pszenną.
Jak opisać jego smak...
Po prostu nie potrafię. Najprościej bardzo delikatny, lekki kakaowy spód, na nim delikatna warstwa jogurtowo -jabłkowa, zwieńczona równie delikatną pianką truskawkową.
W cieście tym doskonały smak jabłkowo - jogurtowy uzyskałam dzięki jabłkom grójeckim, które miałam okazję nabyć podczas zeszłorocznego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, podczas, którego obecne były "Trzy znaki smaku".
W tym roku mam nadzieję dotrzeć również na na to wydarzenie.
Ciasto to przebiło wszystkie jakie dotychczas jadłam, nie tylko z bezglutenowych (przepraszam za brak skromności, ale to ciasto osobiście zwaliło mnie z nóg, naprawdę czułam, że odpływam).
Można je przyrządzić również w wersji z mąką pszenną.
Jak opisać jego smak...
Po prostu nie potrafię. Najprościej bardzo delikatny, lekki kakaowy spód, na nim delikatna warstwa jogurtowo -jabłkowa, zwieńczona równie delikatną pianką truskawkową.
W cieście tym doskonały smak jabłkowo - jogurtowy uzyskałam dzięki jabłkom grójeckim, które miałam okazję nabyć podczas zeszłorocznego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, podczas, którego obecne były "Trzy znaki smaku".
W tym roku mam nadzieję dotrzeć również na na to wydarzenie.
Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):
CIASTO KAKAOWE :
2 jajka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA JOGURTOWO - JABŁKOWA
1 litrowy słoik musu jabłkowego ( z jabłek Grójeckich)
200 g jogurtu naturalnego
3-4 łyżeczki żelatyny + trochę gorącej wody
dodatkowo 2 duże banany
PIANKA TRUSKAWKOWA
200 g truskawek
250 ml śmietany 30%
1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 3/4 szklanki wody
Wykonanie:
CIASTO
Jajka ubić z cukrem na puszyste masę. Dodać kakao, wymieszać. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać, nie miksować.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 min w temperaturze 170*C.
MASA JOGURTOWO-JABŁKOWA
Jabłka (najlepiej z własnych zapraw-ja moje nie słodzę, bo przez smażenie same w sobie robią się słodkie i takie właśnie wkładam do słoika) wyjmujemy ze słoika i delikatnie podsmażamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodajemy (nie konieczne) szczyptę cynamonu. Następnie do ostudzonych jabłek dodajemy jogurt i ostudzoną tężejącą żelatynę. Masę wylewamy na ciasto. Banany kroimy w plastry i układamy na masie. Wstawiamy do lodówki.
PIANKA TRUSKAWKOWA
Galaretkę rozpuszczamy w podanej proporcji w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy blenderem i dodajemy je do ostudzonej galaretki. Ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy lekko tężejącą galaretkę. Pianę truskawkową nalewany na masę jabłkową i wstawiamy do lodówki.
Smacznego
autor: pomysł własny.
Komentarze