wtorek, 8 lipca 2014

ZAPIEKANKA FASOLOWA Z SERKIEM SMAŻONYM WIELKOPOLSKIM

 

Osobiście nie do końca jestem fanką fasoli ale ponieważ staram się zdrowo odżywiać to również i ona gości w moim jadłospisie. Za to jestem wielką fanką wielkopolskiego sera smażonego. Już od jakiegoś czasu kombinowałam, aby ser ten znalazł swoje zastosowanie nie tylko na kanapce ale również w innej formie, np ciepło by można go zaserwować na obiad. W ten sposób narodził się pomysł na zapiekankę fasolową ze serkiem smażonym. Okazało się również, że to właśnie połączanie doskonale do siebie pasuje.  


 


 



Składniki: 

1 1/4 szklanki fasoli "Piękny Jaś" 
2 kiełbasy "Myśliwskie" 
2 średnie pomidory
300 g (1 1/2 opakowania) "Wielkopolskiego serka smażonego"
1 łyżka mąki kukurydzianej 
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 jajko
3 łyżki śmietany
100 g żółtego sera np. typu cheddar. 
sól, pieprz do smaku 


Wykonanie: 

Fasolę przygotowujemy na sposób naszych dziadków, tzn żeby była łatwiej strawna dla naszego organizmu, 2 godziny przed gotowaniem, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w tej wodzi. Można dodać odrobinę kminku. 
Po upływie określonego czasu fasolę gotujemy do miękkości z (kminkiem) doprawiając solą do smaku. Następnie fasole odkładamy do ostygnięcia. Letnią fasolę miażdżymy za pomocą prasy lub w maszynie do mięsa. Do zmielonej fasoli dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną, śmietanę mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.  

W tym czasie, kroimy kiełbasę w plastry oraz zaparzamy, obieramy i kroimy w plastry pomidory.  

Brytfannę do zapiekania mięsa lub naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Naczynie wypełnimy masą fasolową, wyrównujemy. Na nią nakładamy pokrojony ser smażony, na to kiełbasę, na nią pomidory, całość doprawiamy do smaku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy  przez 20 min w temp. 170*C. 

W tym czasie żółty ser ścieramy na na tarce lub kroimy w plastry.  
Po 20 min, zapiekankę wysuwamy z piekarnika i nakładamy na nią ser. 

Zapiekankę wkładamy ponownie jeszcze na ok 5 min. 




autor:  pomysł własny.











Brak komentarzy: