PIERŚ Z KURCZAKA W PESTO Z BAZYLII GOTOWANA W CYRKULATORZE Z KUSKUSEM Z WARZYWAMI
Po obfitej przystawce ja i pozostali uczestnicy warsztatów po czujnym okiem Pana Artura Wawer zabraliśmy się do przyrządzenia się do przyrządzenia kolejne potrawy z wykorzystaniem piersi z kurczaka z niewiarygodnie smacznym z kuskusem z warzywami.
Chociaż osobiście nie zajmowaliśmy się przyrządzaniem samej piersi z kurczaka to mieliśmy możliwość zapoznać się z cylkulatorem - urządzeniem do gotowania nie tylko mięs w niskiej temperaturze. Mięso jest naprawdę smaczne, delikatne i nie traci przy tym wartościowych składników.
Uczestnikom warsztatów bardzo przypadł do gustu kuskus z warzywami, który nie trzeba wcześniej ani gotować ani przesmażać. Wystarczy pokroić, połączyć z kuskusem i zalać wrzątkiem-gotowe.
Składniki na 1 osobę:
Pierś z kurczaka
PESTO:
50 g bazylii
40 g orzeszków pini
ok 50 ml oliwy z oliwek
troczę soku z cytryny
czosnek
KUSKUS
50 g kaszy kuskus i tyle samo wody
1/3 marchwi
1/4 czerwonej papryki
1/4 cebuli
1 łyżka masła
40 g parmezanu
sól pieprz
Wykonanie:
Bazylię, orzeszki, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy.
Pierś z kurczaka kroimy na dwie części, dodajemy pesto i zamykamy próżniowo. Wrzucamy do cylkuratora i gotujemy w temp. 59*C przez 20 min.
Warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy masło i wsypujemy kaszę kuskus. Całość zalewamy gorąca wodą. Przykrywamy folią aluminiową lub czymkolwiek np. talerzem i odstawiamy na 5 min.
Pierś z kurczaka podajemy z gotowa kaszą.
autor: przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych.
autor: przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych.
Komentarze