PIERŚ Z KURCZAKA W PESTO Z BAZYLII GOTOWANA W CYRKULATORZE Z KUSKUSEM Z WARZYWAMI

Po obfitej przystawce ja i pozostali uczestnicy warsztatów  po czujnym okiem Pana Artura Wawer zabraliśmy się do przyrządzenia się do przyrządzenia kolejne potrawy z wykorzystaniem piersi z kurczaka z niewiarygodnie smacznym z kuskusem z warzywami. 
Chociaż osobiście nie zajmowaliśmy się przyrządzaniem samej piersi z kurczaka to mieliśmy możliwość zapoznać się z cylkulatorem - urządzeniem do gotowania nie tylko mięs w niskiej temperaturze. Mięso jest naprawdę smaczne, delikatne i nie traci przy tym wartościowych składników. 
Uczestnikom warsztatów bardzo przypadł do gustu kuskus z warzywami, który nie trzeba wcześniej ani gotować ani przesmażać. Wystarczy pokroić, połączyć z kuskusem i zalać wrzątkiem-gotowe.  



 




Składniki na 1 osobę: 

Pierś z kurczaka  

PESTO: 

50 g bazylii 
40 g orzeszków pini 
ok 50 ml oliwy z oliwek  
troczę soku z cytryny 
czosnek  

KUSKUS

50 g kaszy kuskus  i tyle samo wody 
1/3 marchwi 
1/4 czerwonej papryki  
1/4 cebuli 
1 łyżka masła 

40 g parmezanu 

sól pieprz  


Wykonanie:  

Bazylię, orzeszki, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy.
Pierś z kurczaka kroimy na dwie części, dodajemy pesto i zamykamy próżniowo. Wrzucamy do cylkuratora i gotujemy w temp. 59*C przez 20 min. 
Warzywa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy masło i wsypujemy kaszę kuskus. Całość zalewamy gorąca wodą. Przykrywamy folią aluminiową lub czymkolwiek np. talerzem i odstawiamy na 5 min. 
Pierś z kurczaka podajemy z gotowa kaszą.



autor: przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych.

Komentarze

Popularne posty