VOL-A-VENT Z MUSEM Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI

Pierwsza potrawa jaką przygotowywałam podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych  w niedzielę 17.08.2014 r. w restauracji TOGA w ramach Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu, była przystawka pochodząca z kuchni francuskiej. Bardzo smaczna i godna polecenia. Na pewno do tego przepisu będę wracać, szczególnie do nadzienia. Ciasto francuskie można z powodzeniem zastąpić ptysiami, bułeczkami czy bagietką. 
Przystawka ta nie wymaga wielkich umiejętności, a smak na długo pozostaje w ustach.   






 


 


Składniki na 1 osobę 

100 g ciasta francuskiego 
1 jajko 
120 g wątróbki z gęsi (można zastąpić drobiową lub indyczą) 
50 g cebuli 
50 ml czerwonego wina 
sól, pieprz



Wykonanie: 

Wycinamy w cieście francuskim odpowiednie (dowolne) kształty np: spód w kształcie koła i dwa pierścienie nałożone na siebie-koło smarujemy jajkiem-nakładamy pierścień-smarujemy jajkiem-nakładamy pierścień-smarujemy jajkiem).
Pieczemy w temp. 180*C przez około 10 min. 

Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy razem z gęsią wątróbką na rozgrzanym tłuszczu. Podlewamy czerwonym winem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy opcjonalnie świeżą lub suszoną śliwkę i całość miksujemy.  

Napełniamy upieczone Vol a Venty obróbkowym musem.  
Dekorujemy w dowolny sposób. Na warsztatach do dekoracji i wzmocnienia smaku posłużyła pianka z nalewki jeżynowej.


autor: przepis pochodzi z warsztatów.

Komentarze

Popularne posty